Viața pământească a fiecărui om este cel mai mare dar pe care i l-a făcut Dumnezeu, de aceea păstrarea și îngrijirea vieții este o datorie fundamentală a oricărei ființe umane.
Instituind familia, Dumnezeu i-a oferit omului șansa de a deveni colaborator al Său în lucrarea de permanentă creare a vieții. Porunca divină de a respecta viața omului ca bunul cel mai de preț de pe pământ este categorică: Să nu ucizi! (Ieșire 20,13). Viața fiind dar de la Dumnezeu Îi aparține în exclusivitate, numai El având dreptul să o ridice și tot El ia sub propria-I ocrotire viața oricărei ființe umane, interzicând categoric uciderea.(Facere 9, 5-7).
Păcatul avortului este destul de des întâlnit în societatea modernă, o societate desacralizată în care sunt promovate păcate precum desfrâul, drogurile, perversiunile sexuale, homosexualitatea, iar valorile creștine propovăduite de Sfânta Scriptură, Sfinții Părinți și Sfânta Biserică sunt considerate concepții învechite, depășite, cu scopul de a-l seculariza pe omul modern. Întrucât omul ia ființă în momentul fuzionării celor două celule, spermatozoidul și ovulul, prin avort se distruge ființa umană purtătoare a chipului divin, prin aceasta justificându-se calificativul de crimă.
Fiecare zi este un dar de la Dumnezeu și de aceea viața trebuie prețuită și protejată, mai ales viața pruncului de dinainte de a se naște. Pentru a proteja viața pruncului, mama trebuie sprijinită și încurajată. De aceea tema Marșului Pentru Viață de anul acesta este: „Ajută mama și copilul! Ei depind de tine!.” Iar pentru ca mesajul să ajungă la cât mai mulți, anul acesta marșul a fost organizat în foarte multe localități din țară și din Republica Moldova.
Tîrgu Neamț este unul din orașele în care s-au organizat acțiuni ProVita, care au culminat cu „Marșul pentru viață”, din data de 25 martie 2017, de sărbătoarea Bunei Vestiri. Evenimentul, organizat de Protopopiatul Tîrgu Neamț, prin Biroul ProVita, coordonat de Misionarul Protopopesc pr. Gheorghe-Marian Filip și pr. Alungulesei Ionuț, având ca parteneri ATOR Tîrgu Neamț, Casa Culturii „Ion Creangă” și liceele din oraș, în colaborare cu Primăria orașului, Poliția Locală și Jandarmeria a început la ora 16.00, iar deplasarea celor peste 800 de participanți s-a făcut pe traseul Str. Radu Teoharie, B-dul Mihai Eminescu, B-dul Ștefan cel Mare, cu oprire în Piața Adormirii Maicii Domnului, Casa Culturii. La Casa Culturii marșul a fost încununat de o Conferință duhovnicească susținută de pr. Ailenei Bogdan, și de un program artistic prezentat de Grupul Catehetic „Copii ai aceluiași Dumnezeu” de la Parohia Boiștea, coordonat de pr. Trofin Gheorghe, solista folk Ana-Maria Filip și Grupul Psaltic „Gloria Dei” al Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț , dirijat de prof. Marius Brumă. Misionarul Protopopesc, preotul Gheorghe-Marian Filip a prezentat activitatea Sectorului de Misiune al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în mod deosebit a biroului ProVita Tîrgu Neamț și a evidențiat importanța organizării și desfășurării acțiunilor pentru viață la Tîrgu Neamț.
Participanții la marș, în majoritate tineri, au fost însoțiți de părinți și bunici, dar și de preoții din parohiile protopopiatului, care au fost prezenți ca o prelungire firească a rugăciunii pentru mamă și prunc săvârșită în biserici. S-au adăugat la marș și elevii celor două seminarii teologice de la Agapia și Mănăstirea Neamț. Mesajul tuturor a fost unul de susținere a mamei și pruncului, a Vieții ca Dar al lui Dumnezeu. (Prof. Daniela Filip, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” - Tg. Neamț)