Duminică, 6 Ianuarie 2019
Alex Atudori

Duminică, 6 ianuarie 2019, de Sărbătoarea Botezului Domnului, incinta Catedralei Mitropolitane din Iași a fost plină de credincioși.

Duminică, 6 ianuarie 2019, de Sărbătoarea Botezului Domnului, incinta Catedralei Mitropolitane din Iași a fost plină de credincioși.

Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de IPS Alexander Golitzin, Arhiepiscop de Toledo şi Dallas. Alături de ierarhi au fost prezenți si preoții și diaconii slujitori de la Catedrala mitropolitană. După citirea Sfintei Evanghelii, credincioșii au ascultat cuvântul de învățătură al IPS Alexander, Înaltpreasfinția Sa explicând semnificația Dumnezeieștii Arătări ce a avut loc la Botezul Domnului Hristos în râul Iordan.

În timpul slujbei a avut loc hirotonia diaconului Pașcău Vasile Alin, pe seama parohiei Chițoveni, Protopopiatul Hârlău, județul Botoșani. În cadrul slujbei de sfințire a apei ce a urmat, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a rostit un cuvânt de învățătură pe esplanada din fața Catedralei, în care a evidențiat rostul și semnificația apei sfințite pe care o primim în mod deosebit la Bobotează.

În continuare, a avut loc sfințirea Agheasmei Mari, rânduială ce se săvârșește numai în această zi a anului. Potrivit tradiției, ierarhii au stropit cu agheasmă mulțimea de credincioși, iar apa sfințită le-a fost apoi împărțită, ei putând duce astfel binecuvântarea Sărbătorii Botezului Domnului la casele lor.