Joi, 14 Septembrie 2017
Constantin Comici

Cruce înălțată în cinstea eroilor români

În cadrul programului Centenar, desfășurat de Primăria Municipiului Iași, Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” Iași a organizat joi, 14 septembrie, de Înălțarea Sfintei Cruci, pe Bulevardul Carol I o ceremonie militară de inaugurare și o slujbă de sfințire a unui monument comemorativ ridicat în onoarea eroilor Regimentului 15 Infanterie.

Slujba de sfințire, urmată de o slujbă de pomenire a eroilor, a fost savârșită de Înalpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Acum 100 de ani, ostașii Regimentului 15 Infanterie luptau în bătălia de la Oituz, una dintre cele trei mari lupte victorioase ale Armatei române, alături de Mărăști și Mărășești. Pierderile regimentului au fost grele, sute de luptători, ofițeri, subofițeri și soldați, căzând la datorie.

În urmă cu două zile, Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” Iași a organizat pe Dealul Cireșoaia de lângă Slănic-Moldova, o ceremonie militară şi religioasă de dezvelire şi sfinţire a unui alt monument comemorativ, ridicat în onoarea înaintaşilor lor din Regimentul 15 Infanterie, căzuţi în marele Război al Reîntregirii Neamului.