Vineri, 12 Aprilie 2019
Bogdan Bulgariu

Vineri 12 aprilie, la Colegiul Sfântul Nicolae din Iași a avut loc cursul de pregătire a mentorilor din seminariile și liceele teologice ale Arhiepiscopiei Iașilor.

Vineri 12 aprilie, la Colegiul Sfântul Nicolae din Iași a avut loc cursul de pregătire a mentorilor din seminariile și liceele teologice ale Arhiepiscopiei Iașilor. Acest curs face parte din programul de mentorat, dezvoltat cu sprijinul ostenitorilor Centrului de Formare Continuă al Arhiepiscopiei Iașilor, ai Liceului Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” și ai fundației „Varlaam Mitropolitul” din Iași.

Programul își propune ca obiectiv fundamental identificarea vocației elevului, dar și îmbunătățirea rezultatelor școlare, dezvoltarea personalității elevilor, schimbarea mentalitații elevilor, părinților și educatorilor, creșterea încrederii elevilor în mediul seminarial și formarea și întărirea caracterului creștin ortodox, ca obiective specifice. Astfel formulate, obiectivele mentorilor devin esențiale în înțelegerea ethosului educațional al seminariilor teologice. Centrate pe descoperirea darurilor lui Dumnezeu sădite în sufletele tinerilor, aceste țeluri suprind complexitatea creșterii omului în dimensiunile sale academică, emoțională și duhovnicească.

În cadrul întâlnirii moderate de părintele consilier Hrisostom Rădășanu, s-au fixat câteva repere teoretice privitoare la mentorat, principii de comunicare între mentor și elev, procedura de mentorat, instrumente de lucru care să înlesnească activitatea mentorilor ș.a. Cursul face parte dintr-un training alcătuit din trei sesiuni de formare teoretică desfășurate pe parcursul anului 2019 și un program de pilotare practică, ce se va derula în semestrul curent în școlile teologice și va presupune mentorizarea unui elev după principiile învățate, aprofundate și experimentate.