Miercuri, 7 August 2019
Bogdan Bulgariu

Triada sărbătorilor Sfinţilor Nemţeni, ce a început pe data de 5 august, s-a terminat cu hramul bisericii celei noi de la Mănăstirea Sihăstria, locaş de cult ce o are ca ocrotitoare pe Sfânta Teodora de la Sihla.

Ultima din triada zilelor închinate Sfinţilor Nemţeni - hramul bisericii celei noi a Mănăstirii Sihăstria, locaş ce o are ca ocrotitoare pe Sfânta Teodora de la Sihla, s-a bucurat de prezenţa a 4 arhierei ai Sinodului Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud și Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.

Soborul de slujitori ce i-a înconjurat pe cei 4 ierarhi a fost unul impresionant, aproximativ 50 de preoți și diaconi s-au rugat împreună în cadrul Sfintei Liturghii oficiate pe podiumul din faţa bisericii, în timp ce răspunsurile la strană au fost date de corul mănăstirii, Grupul psaltic „Sihăstria Carpaţilor“. Credincioşii, veniţi din toate colţurile ţării să o cinstească pe Sfânta ce s-a nevoit în Munţii Neamţului, s-au rugat la mormintele celor trei mari duhovnici ai Sihăstriei, Cleopa Ilie, Paisie Olaru şi Ioanichie Bălan. La sfintele slujbe de la Sihăstria Neamțului au participat și foarte mulți maramureșeni, îmbracați în tradiționalele lor costume populare.

Slujba hramului din acest an a adus şi o altă bucurie obştii monahale de la Mănăstirea Sihăstria: părintele ierodiacon Grigore Beraru a fost hirotonit de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei întru ieromonah. În continuare, soborul slujitor a oficiat slujba Trisaghionului la mormintele marilor duhovnici din cimitirul Mănăstirii Sihăstria - părinții Ilie Cleopa, Paisie Olaru, Ioanichie Bălan, Victorin Oanele.