În cadrul Mănăstirii Sihăstria-Neamț, în perioada 5-10 aprilie s-a desfășurat Proiectul ,,Tabere de iconografie bizantină la Mănăstirea Sihăstria-Neamț’’. Acestea au un rol pedagogic-spiritual în vederea transmiterii mai departe a tehnicilor tradiționale de executare canonică a icoanei bizantine.
Începând cu Postul Crăciunului din anul 2019 cu binecuvântarea si sprijinul părintelui stareț Arhimandritul Arsenie Popa, în cadrul Mănăstirii Sihăstria-Neamț se desfășoară periodic tabere de iconografie bizantină cu rol pedagogic-spiritual în vederea transmiterii mai departe a tehnicilor tradiționale de executare canonică a icoanei bizantine.
Ideea unui astfel de proiect s-a născut din dorința de a transmite peste generații meșteșugul pictării icoanei bizantine într-o manieră absolut canonică într-un mediu încărcat de spiritualitate ortodoxă autentică în spațiul românesc moldav.
Iubitor de frumos și artă creștină am inițiat acest proiect cu mult entuziasm duhovnicesc dat fiind faptul că în mănăstirea noastră și-a desfășurat activitatea artistică din ultima perioadă a vieții și celebrul iconar Irineu Protcenco, care a lăsat moștenire mănăstirii noastre icoane de o valoare inestimabilă atât din punct de vedere artistic, cât și din punct de vedere duhovnicesc grație apropierii sale de Dumnezeu prin rugăciune și trăire monahală.
Proiectul ,,Tabere de iconografie bizantină la Mănăstirea Sihăstria-Neamț’’ a început printr-o minunată colaborare cu iconarul Ruxandra Lăcătuș, care deține o vastă experiență pedagogică în predarea tehnicilor de specialitate în execuția unei icoane de factură bizantină.
În perioada 5-11 Aprilie, 2021, se va desfășura o nouă tabără (ediția a-X-a) în cadrul căreia avem bucuria de a-l invita pe studentul EGOR BÎTCOV de la Facultatea de Arte și Design din Chișinău, venit în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă, Iași, prin programul Erasmus+.
Pe parcursul anului se vor desfășura încă patru tabere, al căror termen încă nu a fost stabilit, dar nici tematica de lucru, dat fiind faptul că taberele se adresează adulților și se hotărăște perioada și tematica abia în momentul în care se formează o grupă de maxim 12 persoane (minim 6 persoane).
Fiecare cursant achită o sumă prestabilită, care să acopere materialele de lucru, cazarea și masa (3 mese pe zi). Se specifică faptul că se lucrează doar cu materiale de înaltă calitate (profesionale), iar icoana pictată aparține cursantului, imediat după încheierea taberei, care se finalizează cu o slujbă de sfințire a icoanelor în biserica mănăstirii.
Începând din acest an proiectul va lua o mai mare amploare prin desfășurarea unor ateliere de arta, care vor cuprinde, pe lângă pictura de icoane și studii grafice, numeroase activități dedicate legătoriei de carte prin tehnici tradiționale și miniatura de carte.
În perioada 1 octombrie/ 2021- 1 iulie/ 2022 în cadrul atelierelor de pictură și legătorie de carte se va desfășura o amplă activitate de studiu asupra operei iconografice a pictorului Irineu Protcenco, prin intermediul artistului Ioana Manolache, profesor de grafică și design în cadrul Universității de Arte Plastice și Design din Texas/ SUA. Acest proiect se va desfășura în colaborare cu Facultatea de Artă ,,George Enescu’’ din Iași, și permite accesul studenților la atelierele ce se vor desfășura pe parcursul celor nouă luni de activitate. Lucrările se vor încheia cu o expoziție dedicată marelui artist iconar Irineu Protcenco și lansarea unui album de carte ce va cuprinde lucrările executate pe parcursul proiectului însoțite de note critice din partea unor profesori universitari de la facultăți de artă din România și Texas.
O dată cu finalizarea lucrărilor de amenajare a noilor ateliere din cadrul mănăstirii noastre vom avea bucuria de a iniția întâlniri de lucru cu studenți de la teologie și arte, în vederea unui permanent schimb de experiență și afirmare artistică, întâlniri ce vor fi încununate de expoziții spre bucuria iubitorilor de frumos în spațiul ortodox român.
Fiecare întâlnire se bucură de un program atent alcătuit, care să cuprindă participarea cursanților la sfintele slujbe, seri duhovnicești în compania duhovnicilor mănăstirii, mici drumeții în munții Neamțului și cercuri de discuții libere pe diverse teme de interes comun.