În perioada 17-20 martie, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a vizitat, la invitația Preafericitului Părinte Arhiepiscop Hrisostom al II-lea, Biserica Ortodoxă a Ciprului. Prezența Înaltpreasfințitului Teofan în Cipru este legată de personalitatea istorică a Arhiepiscopului Ciprian (1810-1821), care a trăit între anii 1783-1802 în capitala Moldovei la Iași. Vizita a avut în centrul ei manifestarea cultural-duhovnicească organizată sâmbătă, 18 martie, cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la renovarea de către Arhiepiscopul Ciprian a bisericii Maica Domnului Chryseleousa din Strovolo-Nicosia.
După sosirea sa în insula Cipru, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan împreună cu Preasfinția Sa Grigorie de Mesaoria - responsabilul departamentului de relații bisericești al Arhiepiscopiei -, au participat la Slujba Imnului Acatist săvârșit în biserica Sfântul Pavel din Nicosia, unde slujește de mai mulți ani părintele Petre Matei. A urmat primirea Părintelui Mitropolit Teofan la reședința arhiepiscopală de către Preafericirea Sa, Arhiepiscopul Hrisostom al II-lea.
În dimineața zilei de 18 martie, însoțit de Preasfințitul Părinte Grigorie, Părintele Mitropolit a vizitat mănăstirea Sfântul Neofit Zăvorâtul din Pafos. Această vizită se înscrie în cadrul unei relații duhovnicești pe care Mitropolia Moldovei și Bucovina o are cu mănăstirea Sfântul Neofit. Cum este știut, în toamna anului trecut, prin bunăvoința și binecuvântarea Părintelui Episcop Leontie, starețul mănăstirii, au fost aduse la Iași, spre închinare și întărire duhovnicească, o parte din moaștele Sfântului Neofit, fiind tradusă în limba română opera filocalică și teologică integrală (în cinci volume) a Sfântului.
Tot în cursul aceleași zi, Înaltpreasfinția sa a vizitat Mitropolia de Limasol. A fost întâmpinat de Înaltpreasfințitul Părinte Athanasie și de un sobor de preoți și monahi. La intrarea în Catedrala Mitropolitană, Părintele Mitropolit Teofan a fost întâmpinat, după tradiția românească străveche, cu pâine și sare de către un grup de copii români, îmbrăcați în costume populare românești. A urmat o agapă frățească, în timpul căreia Părintele Mitropolit Teofan a adresat un cuvânt de folos sufletesc preoților români ai Mitropoliei de Limasol prezenți la acest moment.
În seara zilei de 18 martie, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a participat împreună cu Preafericirea Sa, Hrisostom al II-lea, la manifestarea legată de aniversarea a 200 de ani de la restaurarea bisericii Maica Domnului Chryseleousa. În cadrul acestui eveniment s-au evocat personalitatea și lucrarea bisericească, pastorală, educativă și culturală a Arhiepiscopului Ciprian, precum și legăturile pe care acesta le-a avut cu Moldova. Înaltpreasfințitul Teofan a subliniat în cuvântul său atât relațiile istorice dintre insula Cipru și Moldova, dar și dintre cele două Bisericii surori, exprimându-și totodată dorința ca aceste relații frățești să fie continuate și dezvoltate, având drept model lucrarea și colaborarea frumoasă a înaintașilor noștri. De asemenea, Părintele Mitropolit Teofan a transmis tuturor celor de față binecuvântarea și salutul în Hristos al Preafericirii Sale, Părintele Patriarh Daniel. Manifestarea s-a încheiat cu inaugurarea unei expoziții de icoane și obiecte bisericești, cele mai multe dintre ele donații pe care Arhiepiscopul Ciprian le-a făcut bisericii Maica Domnului Chryseleousa.
În ziua de 19 martie, Duminica a III-a din Postul Paștilor, Părintele Mitropolit Teofan a slujit Sfânta Liturghie în biserica Maicii Domnului Chryseleousa, împreună Înaltpreasfințitul Părinte Athanasie de Limasol, cu Preasfințitul Părinte Epifanie de Lidras și stareț al Sfintei Mănăstiri Machera și cu Preasfințitul Părinte Grigorie de Mesaorias, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La slujbă au participat mai mulți credincioși, o parte dintre ei fiind conaționali români stabiliți în insulă. La sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția sa, Părintele Mitropolit Teofan, a ținut cuvântul de învățătură în care a vorbit despre purtarea crucii ca taină a vieții creștine, despre viața de cruce și de răstignire a Arhiepiscopului Ciprian, deslușind totodată mai multe sensuri duhovnicești și teologice ale Sfintei Cruci.
În a doua parte a aceleiași zile, Părintele Mitropolit Teofan a vizitat mănăstirea Sfântul Iraclidie, ucenic al Apostolului Barnaba și primul episcop al Ciprului, precum și mănăstirea Machera, vatră monahală de mai bine de opt veacuri și mănăstire de metanie a Arhiepiscopului Ciprian.
Prezența Părintelui Mitropolit Teofan în Cipru s-a încheiat luni, 20 martie, cu vizitarea reprezentanței Sfântului Mormânt din Nicosia și a delegatul ei, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei de Bostroi.
Pe toată perioada vizitei sale în Cipru, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a fost însoțit de Protos. Nathanael Neacșu, care a realizat și oficiile de traducere din limba greacă.