Marţi, 16 Ianuarie 2024

Ziua de luni, 15 ianuarie - o zi obișnuită din luna lui Gerar pentru unii, însă o zi de sărbătoare pentru românii de pretutindeni, iar pentru preoții din Protopopiatul Dorohoi, o zi cu o încărcătură aparte.

Ziua de luni, 15 ianuarie - o zi obișnuită din luna lui Gerar pentru unii, însă o zi de sărbătoare pentru românii de pretutindeni, iar pentru preoții din Protopopiatul Dorohoi, o zi cu o încărcătură aparte.

Pentru preoțimea dorohoiană a început noul an având la cârma sa pe noul părinte protopop, Ștefan Ionuț Apetrei, care aduce cu sine un nou suflu, o nouă strategie pastorală, care s-a regăsit și în programul primei ședințe prezidate de sfinția sa. 

La ceas de dimineață, într-un cadru solemn oferit de bisericuța de lemn Vârgolici din Dorohoi, Sfânta Liturghie ne-a pregătit pentru noul început de an, iar momentul cel mai emoționant a fost cel care ne-a adus împreună pe toți cei prezenți și anume: slujba de pomenire a poetului național Mihai Eminescu și a tuturor preoților protopopiatului mutați la cele veșnice.

Începând cu ora 10.00 a avut loc ședința de lucru, în cadrul căreia părintele protoiereu Ștefan Apetrei, în numele tuturor preoților din protopopiat, a oferit părintelui Stelian Ciurciun o diploma de merit și un dar, ca recunoștință pentru cei 22 de ani de slujire la conducerea Protopopiatului Dorohoi.

Un prim punct pe ordinea de zi a fost susținerea referatului cu tema „Tradiții, obiceiuri și superstiții în perioada Sărbătorilor de iarnă”, de către pr. Alupei Daniel. Tema a fost dezbătută apoi de către preoți, împărțiți în 8 grupe, după cercurile pastorale din care fac parte fiecare. Un preot din fiecare grup a raportat situații concrete regăsite în fiecare cerc: exemple de superstiții care sunt prezente încă în viața enoriașilor și care dăunează sau tradiții bune care trebuiesc cultivate și menținute în parohiile păstorite.

Al doilea punct a fost informarea preoților cu privire la adresele primite din partea Administrației Eparhiale sau din partea altor instituții partenere.

Au luat apoi cuvântul preoții responsabili ai departamentelor din cadrul protopopiatului:  pr. Mihai Bogdan – de la Departamentul de Misiune, pr. Foca Claudiu – Departamentul de Tineret, pr. Berechea Ovidiu – Departamentul de Cateheză și pr. Flavius Rus – Departamentul de PSI și SSM, care au prezentat pe scurt programul activităților ce vor avea în anul curent. Părintele profesor Petru Chichioacă, irectorul Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi, a prezentat cele două proiecte ce vor avea loc în perioada imediată, la nivel local dar și national, invitând pe preoții, profesorii și elevii de pe raza protoieriei să se implice în promovarea și în desfășurarea activităților Seminarului. În finalul ședinței, protopopiatul a primit vizita elevilor Seminarului din Dorohoi, conduși de doamna prof. Ignat Cristina, care au susținut un concert dedicat Luceafărului Poeziei românești – Mihai Eminescu.

Programul zilei s-a încheiat la statuia  poetului Mihai Eminescu, unde o delegație a  Protopopiatului , însoțită de profesorii și elevii  seminarul, și de reprezentanți ai Primăriei Dorohoi, au adus un altfel de omagiu poetului nostru botoșănean prin depunerea unei jerbe de flori. (pr. Marius Onofrei)