Etapa mitropolitană a Festivalului-Concurs Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul!” s-a desfășurat joi după-amiază, 12 octombrie, în Catedrala Mitropolitană din Iași. Evenimentul muzical, desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, a reunit la Iași cele nouă coruri ale seminariilor și liceelor teologice din eparhiile Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. În urma deliberării juriului, Grupul psaltic „Basileus” al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași va reprezenta Moldova la faza națională care va avea loc la Palatul Patriarhiei.
Grupurile psaltice care au concurat în cadrul etapei mitropolitane provin din cele patru eparhii ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Acestea sunt Grupul psaltic „Agapis” al Liceului Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva” Agapia, Grupul psaltic „Filotheos” al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” Botoșani, Grupul psaltic „Agnus” al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” Dorohoi, Grupul psaltic „Basileus” al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” Iași, Grupul psaltic „Victor Ojog” al Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” Mănăstirea Neamț, Grupul psaltic „Imperialii” al Liceului Teologic Ortodox „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Piatra-Neamț, Grupul psaltic al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava, Grupul psaltic „Melozii Romanului” al Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” Roman și Grupul psaltic „ Sfântul Ioan Gură de Aur” al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” Huși.
Am avut împreună bucuria de a asculta grupurile psaltice ale seminariilor teologice din toate cele patru eparhii ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Sunt grupuri psaltice de care se bucură credincioșii din toate județele care intră în jurisdicția bisericească a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Noi, în seara aceasta, preț de două ceasuri și ceva, am ascultat toate cele nouă coruri și ne-am bucurat în atmosfera de har și de binecuvântare a sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, împodobită în mod deosebit prin prezența numeroșilor pelerini, care vin la Sfânta din toate colțurile țării și chiar din afara României, a menționat părintele Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, delegatul Părintelui Mitropolit Teofan.
Conform regulamentului competiției, juriul a fost alcătuit din trei profesori cu o vastă experiență atât didactică, cât și dirijorală și componistică, din afara mitropoliei: părintele prof. univ. dr. Domin Adam de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, părintele conf. univ. dr. Stelian Ionașcu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și conf. univ. dr. Eugen Dan Drăgoi de la Facultatea de Arte din Galați.
Sarcina juriului în seara aceasta a fost aceea de a alege cel mai bun seminar din Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Din nouă formații, am ales-o pe cea mai bună, care să reprezinte cu cinste, la etapa finală de pe 27 octombrie, la București, această mitropolie. Anul acesta omagial, al imnografilor și al cântăreților bisericești, va stimula în felul acesta pe tinerii seminariști care mai târziu vor ajunge slujitori ai Altarului. Nădăjduim că vor avea posibilitatea ca în timpul seminarului să se pregătească și la muzică bisericească, și în parohia lor să își organizeze propriul cor din oameni ai Bisericii și ai parohiei lor. De aceea, prestația lor a fost foarte bună și nădăjduim că această relativă criză a cântăreților bisericești va fi rezolvată și prin contribuția seminariilor teologice, care vor pregăti cântăreții, de fapt preoții, care vor putea să-i învețe și pe cei din parohii. Nădejdea noastră este ca la faza finală de la Patriarhie, Concursul „Lăudați pe Domnul”, ediția a XV-a, să se prezinte cele mai bune formații psaltice ale seminariilor teologice din întreaga patriarhie și fiecare să reprezinte cu cinste mitropolia respectivă. Va fi un concert de o ținută înaltă, nădăjduim noi, a declarat pr. conf. univ. dr. Stelian Ionașcu, președintele juriului.
După ce toate cele nouă grupuri psaltice au interpretat repertoriul, luându-se în considerare criteriile de evaluare tehnice, artistice, precum și gradul de dificultate a repertoriului, membrii juriului au acordat premiul I Grupului psaltic „Basileus” al Seminarului Teologic Ortodox din Iași, care a obținut cel mai mare punctaj, și premiul special tuturor celorlalte coruri. Toți participanții cu daruri și cărți de rugăciune oferite de IPS Teofan.
În primul rând, dăm slavă lui Dumnezeu și Sfintei Preacuvioase Parascheva pentru acest succes. S-a muncit foarte mult în ultimele trei săptămâni de când am început școala. Acest premiu ne obligă la mai multă muncă. Mai avem o săptămână și ceva, timp în care trebuie să ne pregătim, să ne perfecționăm. Vom ține cont de sfaturile și de indicațiile date de membrii juriului, le mulțumim pentru încrederea pe care ne-au acordat-o în această seară și nădăjduim că plecarea noastră la București va fi un prilej de bucurie. Vom încerca, prin ceea ce vom face, să dăm slavă Bunului Dumnezeu pentru toate, a mărturisit la finalul competiției arhid. prof. Mihai Ursache, dirijorul Grupului „Basileus”.
Festivalul-Concurs, ajuns în acest an la cea de-a XV-a ediție, este organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în perioada 1 martie - 27 octombrie 2023 și este dedicat „Anului omagial al pastoraţiei persoanelor vârstnice şi Anului comemorativ al imnografilor şi cântăreţilor bisericeşti”.
Proiectul își propune, între altele, să contribuie la preamărirea lui Dumnezeu prin muzica bisericească, să evidențieze rolul cântării liturgice în viața Bisericii și a credincioșilor, să susţină interpretarea autentică a muzicii bisericești, să faciliteze accesul publicului larg la acest gen de muzică și să îmbogățească repertoriul liturgic și muzical românesc, stimulând creativitatea compozitorilor de muzică.
În cadrul secțiunii de interpretare a ediției de anul acesta participă grupuri psaltice ale instituţiilor de învăţământ teologic preuniversitar (seminarii şi licee teologice ortodoxe). Proba de concurs în cele două etape ale Festivalului-Concurs (mitropolitană şi naţională) constă în interpretarea a două piese psaltice: o piesă impusă – din repertoriul lui Macarie Ieromonahul și o piesă la alegere – din repertoriul compozitorilor români Macarie Ieromonahul, Anton Pann sau Dimitrie Suceveanu.
Corul Seminarului din Iași va reprezenta Mitropolia Moldovei și Bucovinei la etapa națională, care va avea loc la Patriarhia Română în seara zilei de 27 octombrie. Festivalul-Concurs „Lăudați pe Domnul!” va fi transmis în direct de Trinitas TV.
Vă invităm să accesați și: