Joi, 10 Octombrie 2024
Mihail Vrăjitoru

Joi dimineața, 10 octombrie, Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Mii de credincioși care au sosit la Iași în această perioadă de sărbătoare și care așteaptă la rând să se închine la baldachinul unde se află moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și a Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, precum și numeroși ieșeni care au venit să participe sfintele slujbe oficiate în această perioadă, s-au unit în rugăciune la Sfânta Liturghie. Răspunsurile la strană au fost date de Corul „Mira” al Bisericii „Sfântul Nicolae Domnesc” din Iaşi.

În cadrul slujbei, PS Nichifor l-a hirotonit întru preot pe diaconul Dorin Bostan. Noul preot va sluji în Paraclisul „Sfânta Treime” din incinta unității medicale Providența. Totodată, după cântarea axionului, teologul Adrian Florariu a fost hirotonit diacon pe seama Mănăstirii „Sfinții Trei Ierahi” din Iași.

În cadrul slujbei, PS Nichifor a vorbit celor prezenți despre importanța Tainei Hirotoniei:

Slujba de hirotonie a preotului, a diaconului se face în cadrul Sfintei Liturghii. Liturghia, etimologic înseamnă și slujba poporului pentru că preotul, diaconul vor sluji înaintea poporului și în această slujire Domnul lucrează Tainele Sale în mijlocul nostru. De aceea, întotdeauna, Taina hirotoniei întru preot se face în cadrul Sfintei Liturghii și doar a unui singur preot, niciodată mai mulți, arătând cât de mare este însemnătatea acestei taine și cât de mare este lucrarea pe care Domnul o face din timpul apostolilor până în zilele noastre ca într-o ștafetă în care, prin mâna Episcopului, unii de la alții primim același har pe care Domnul l-a împărtășit apostolilor săi lucrător în biserică. Așadar, o putere, o taină, o lucrare pe care o avem în biserică. Dar al lui Dumnezeu, un dar în care ne împărtășim unii și alții de dragostea și de cunoașterea adâncă a lui Dumnezeu. Părintele Dumitru Stăniloae spunea că „îngerii înșiși își împlinesc un rost în a sluji oamenilor într-un chip nevăzut, într-un chip neștiut de mulți dintre noi. Cei mai sfinți văzând cu ochiul minții această slujire, cu smerenie, cu gingășie și fără nici o silnicie. În această slujire a oamenilor de către îngeri, părintele Stăniloae vede că nu este nicio umilință, nicio scădere, ci din contră îngerii înșiși sunt fericiți în această slujire pentru că îi sporesc în cunoașterea lui Dumnezeu care a venit să slujească nu să i se slujească. De aceea, și noi, în orice treaptă am fi, în orice rost am fi pe pământ, suntem chemați la această slujire și să înțelegem că doar așa ne împlinim rostul, primind cinste de la Dumnezeu să o împărtășim celorlalți, să învățăm să-i cinstim pe oameni, să-i iubim pe oameni și să slujim.

În data de 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Parascheva, slujba de hram va fi oficiată, începând cu ora 9.00, pe un podium amplasat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane.

Reamintim că în această perioadă de sărbătoare, toate slujbele de la Iași vor fi transmise LIVE și pe rețelele de socializare Doxologia.ro.